• Elefant.ro

Accidentul din 13 Septembrie 1848 și Inteligenta Emotionala

354px-Phineas_Gage_GageMillerPhoto2010-02-17_Unretouched_Color_CroppedAccidentul lui Phineas Gage, petrecut acum 164 de ani, pe 13 Septembrie 1848, a arătat unde iși are Inteligenta emotionala ”sursa fizică” și a fost punctul de pornire pentru numeroase studii și experimente, mai ales în domeniul neurologiei.

Abilitățile de Inteligenta Emotionala ale lui Gage au fost afectate în urma accidentului, dovedind astfel care parte a creierului este responsabilă pentru ele.

Cum a avut loc accidentul și cum s-a ajuns la concluziile prezentate mai sus, aflați din randurile următoare.

Phineas Gage era un șef de echipă ce iși câștigase reputația drept cel mai eficient și mai bun șef de echipa din companie. Era disciplinat, pasionat și favoritul oamenilor pe care îi superviza datorită abilităților sale sociale. Era descris drept un om de afaceri isteț și dibaci, ce își ținea cuvântul și se înțelegea de minune cu familia și prietenii.

El impreuna cu echipa sa lucrau la construirea căii ferate și, în zonele stâncoase, foloseau un praf explozibil. Procedura era următoarea: Într-o piatră era sapată o groapă, apoi, un asistent al lui Gage adăuga praful explozibil, un fitil și nisip, după care, Gage compacta încărcătura în gaură cu ajutorul unei răngi din fier.

Accidentul s-a produs deoarece, după punerea prafului explozibil, Gage i-a făcut semn asistentului să pună nisipul, dupa care atenția i-a fost distrasă de niște colegi ce răsturnaseră o încărcătură de bolovani. Asistentul a fost atent la aceiasi colegi și nu a pus nisipul. Atunci când Gage a lovit cu ranga, fierul s-a frecat de piatră și a creat scânteia ce a aprins praful explozibil. Explozia a proiectat ranga prin fața lui Gage, pe sub ochiul stâng și a ieșit prin partea de sus a capului. Astfel, Gage a rămas fără partea stângă din fața a creierului.

Surprinzător, Phineas putea să vorbească și să gândească la fel ca înainte de accident. Doctorul l-a tratat intensiv și recuperarea sa rapidă i-a uimit pe toți cei ce îl cunoșteau.

Însă, după accident, Phineas și-a pierdut Inteligenta Emotionala. Nu își întelegea sentimentele și nu avea deloc abilitatea de a le gestiona.

În 1868, doctorul care s-a ocupat de tratamentul lui Gage a documentat ”manifestarea mentală” a pacientului său, într-un raport publicat în ”Bulletin of Massachussetts Medical Society” :

”Contractorii săi, ce înainte de a se accidenta l-au considerat ca fiind cel mai eficient și capabil șef de echipa în slujba lor, au considerat schimbarea produsă în mintea lui atât de marcantă, încât nu i-au mai putut da vechiul său loc înapoi. El este capricios, ireverentios, se complace uneori în cea mai gravă blasfemie (ceea ce nu era obiceiul său înainte), manifestând puțin respect pentru colegii săi, nerăbdator când constrângerile sau sfaturile erau în conflict cu dorințele sale, uneori hotărât și persistent, însă capricios și ezitant.(…) În acest sens, mintea lui era schimbată complet, astfel încât prietenii și cunoștințele au spus hotărât ca el ”Nu mai este Gage”.

Dr. Travis Bradberry, în cartea Inteligenta Emotionala, spune: ”Faptul că a supraviețuit a fost, într-adevăr, un miracol, iar schimbările din comportamentul lui ne învață mai multe despre creier decât o poate face cea mai sofisticată tehnologie.  Aparatele moderne pot crea o hartă a creierului pentru a ne arăta care sunt zonele cele mai importante pentru diferite tipuri de gândire, dar nici un dispozitiv mecanic nu ne poate arăta cum se va comporta un om fără ajutorul părtii din față a creierului său.”

Chiar și noi, oamenii normali, cu creierul intact, avem un comportament irațional când emoțiile ne compleșesc. Spre deosebire de Phineas Gage, noi încă avem ”sursa fizică” a inteligentei emotionale. Este datoria noastră să ne împlinim potențialul ca ființe umane. Să ne folosim și să ne dezvoltăm inteligenta emotionala devine tot datoria noastră fața de noi însine, de familia noastra și de prietenii nostri.

Bibliografie

Cărți:

  • Travis Bradberry, Jean Greaves, Inteligența Emoțională, Editura Amaltea, București, 2008

Site-uri web (accesate la data de 13/09/2012):

Sursa foto:

Dacă ți-a plăcut articolul, îl poți da mai departe prietenilor tăi, folosind pictogramele de la începutul/finalul articolului.

Top 5 carti despre inteligenta emotionala (click pe titlul cartii pentru detalii):

  1. Goleman Daniel, Inteligenta Emotionala, Curtea Veche, București
  2. David Caruso, Peter Salovey, Inteligenta emotionala. Cum sa dezvolti si sa folosesti principiile esentiale ale conducerii cu ajutorul inteligentei emotionale, Editura Busine$$ Tech, București
  3. Travis Bradberry, Jean Greaves, Inteligenta Emotionala -tot ce trebuie sa stii pentru a-ti folosi eficient EQ-ul, Amaltea
  4. Steven J. Stein, Howard E. Book, Forta Inteligentei Emotionale, Editura Allfa, București
  5. Reuven Bar-on, James D.A. Parker, Manual de inteligenta emotionala, Curtea Veche, București
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

  • Produse evoMAG.ro
  • Produse evoMAG.ro
  • Produse evoMAG.ro
  • 2performant.com