• Elefant.ro

Cum a aparut Inteligenta Emotionala?

“Inteligenta Emotionala este la fel de veche ca și timpul.” Steven Stein

Citat Inteligenta Emotionala 15Inteligenta Emotionala a apărut odată cu omenirea, deși nimeni nu a pus eticheta  până in secolul al XX-lea. În continuare, voi prezenta, pe scurt, evenimentele ce au contribuit direct sau indirect la apariția termenului de Inteligenta Emotionala.

O primă apariție a uneia dintre componentele Inteligenței Emoționale este în Etica nicomahică. Aristotel își pune întrebari filozofice despre o viață mai bună prin stăpânirea emoțiilor- ceea ce noi, acum, numim autocontrol. Provocarea lui Aristotel este surprinsă în citatul: „Oricine poate deveni furios – acest lucru este uşor. Dar să te înfurii pe omul potrivit, în măsura potrivită, la momentul potrivit, pentru motivul potrivit şi în cel mai potrivit mod – acest lucru nu este deloc uşor.”

Elemente timpurii ale inteligenței emoționale sunt identificate de către Reuven Bar-On, în lucrarea lui Charles Darwin despre importanța exprimării emoțiilor pentru supraviețuire și adaptare.

Un eveniment ce a stat la baza cercetărilor, privind modul în care funcționează controlul emoțiilor, a fost accidentul lui Phineneas Gage, din 1848. În timpul accidentului, o tija i-a îndepărtat întreaga parte din față a creierului. Gage a supraviețuit miraculos accidentului, însă iată ce a notat doctorul care l-a tratat: ”Efectul ranii pare să fi fost distrugerea echilibrului dintre facultățile sale intelectuale și tendințele sale animalice. Acum era capricios, inegal, ireverențios, nestapânit, ezitant… Recuperarea fizică a fost completă, dar cei care îl cunoșteau ca fiind un om de afaceri isteț, iscusit, energic și perseverent au observat schimbarea din caracterul lui mental. Echilibrul minții sale dispăruse.”

Edward Thorndike, psiholog american, a vorbit despre importanța aspectelor non-cognitive și a folosit, în anul 1920, pentru prima dată, termenul de inteligență socială, pentru a descrie abilitatea de a înțelege și a relaționa cu alți oameni.

În 1940, David Wechsler, unul dintre părinții testelor de IQ, a argumentat că modelul de inteligență dezvoltat în acea perioadă (inteligența academică-IQ)  nu este complet fară includerea “aspectelor non-intelectuale ale inteligenței generale”. Wechsler amintea de capacitățile afective și susținea importanța lor pentru formarea unei imagini de ansamblu. I s-a dat puțina atenție în acea vreme si factorii despre care vorbea el nu au fost incluși în testele de IQ.

R.W. Leeper, un cercetător american, a promovat in 1948 ideea ”gândului emoțional”, care se credea că are o contribuție la ”gândul logic”.

În 1955, Albert Ellis a început să examineze ceea ce urma să devină ”Terapia rațional-emotivă”. Această terapie presupunea ca oamenii să învețe să-și examineze emoțiile într-o manieră logică.

Leunnen publică o lucrare despre Inteligență Emoțională si Emancipare in 1966 și folosește pentru prima dată termenul de “Inteligenta Emotionala”.

În 1974, Claude Steiner publică primul lui articol despre Instruirea Emoțională.

Howard Gardner, în 1983, a introdus conceptul de ”inteligențe multiple”. Inteligențele multiple includeau atât inteligența intrapersonală, cât și  inteligența interpersonală. În opinia lui Gardner, inteligența academică (IQ) nu poate explica pe deplin abilitatea cognitivă.

În anul 1985, Wayne Leon Payne a folosit “Inteligenta Emotionala” în teza sa de doctorat, ”Un studiu al Emotiei: Dezvoltarea Inteligenței Emoționale”. În această lucrare el discută despre inteligenta emotionala ca despre o abilitate care implică o relationare creativă cu stările de teamă, durere și dorință. Pentru prima dată, termenul de Inteligenta Emotionala este folosit în mediul academic. Cercetarile arată ca, in urmatorii cinci ani, nimeni nu a mai folosit termenul de Inteligenta Emoționala într-o lucrare academică.

În același an, Reuven Baron a folosit pentru prima dată termenul de ”EQ” (Emotional Quotient), pentru a descrie abordarea sa în evaluarea abilităților emoționale și sociale.

Conform Wikipedia, în 1989, Stanley Greenspan a creat primul model de Inteligenta Emotionala (însă nu am găsit alte surse care să confirme această informație).

Un an mai târziu, în 1990, Peter Salovey (Universitatea Yale) și John D. Mayer (Universitatea din New Hampshire) au anunțat Teoria Inteligenței Emoționale. Cei doi profesori universitari au dezvoltat conceptul lui Howard Gardner și, împreuna cu David Caruso, au creat un test care să măsoare într-un mod științific diferența dintre abilitățile emoționale ale oamenilor. Datorită faptului că ei au publicat doar în mediul academic, cercetările lor precum și numele lor nu sunt cunoscute publicului larg.

Conform lui Steven Hein (http://eqi.org/history.htm), în anul 1992, Goleman, în timp ce făcea cercetare pentru o carte despre emoții, a descoperit articolul din 1990, scris de Salovey si Mayer. A cerut permisiunea de a folosi termenul de Inteligenta emotionala în cartea sa. În cele din urmă, a primit permisiunea, cu condiția să precizeze sursa.

În anul 1995, Daniel Goleman a publicat cartea intitulată ”Inteligenta Emotionala”. Cartea a fost un succes imens și a devenit bestseller în SUA. Aceasta carte a făcut cunoscut conceptul de Inteligenta Emoționala în toată lumea.

În continuare, au apărut mai multe teorii, direcții, modele și critici, despre care o să vorbesc în următorul articol, pe care îl voi posta curând.

La fel ca multe alte concepte, Inteligenta Emotionala este un nume, o convenție pentru acel ceva pe care cu toții știm ca îl avem într-o măsură mai mică sau mai mare, dar nu știam cum să îi spunem. Iată că Goleman a fost cel ce a popularizat conceptul, creând, astfel, în mintea noastră, ”sertarul” în care punem acum cele mai importante dintre abilitățile noastre.

Bibliografie

Cărți:

  • Goleman Daniel, Inteligența Emoționlă, Curtea Veche, București, 2001
  • Mihaela Roco, Creativitate și Inteligență Emoționlă, Polirom, București, 2004
  • Steven J. Stein, Howard E. Book, Forța Inteligenței Emoționale, Editura Allfa, București, 2003
  • Travis Bradberry, Jean Greaves, Inteligența Emoțională, Editura Amaltea, București, 2008

Site-uri web (accesate la data de 06/09/2012):

Dacă v-a plăcut articolul, îl puteți da mai departe prietenilor voștri, folosind pictogramele de la începutul/finalul articolului.

Pentru mai multe informații despre inteligenta emotionala:

Abonează-te acum la newsletter!

Pentru a vă dezvolta Inteligenta Emotionala puteți participa la Curs Inteligenta Emotionala:

Detalii Curs Inteligenta Emotionala

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

  • Produse evoMAG.ro
  • Produse evoMAG.ro
  • Produse evoMAG.ro
  • 2performant.com