• Elefant.ro

Cum sa dresezi un elefant …

Exista trei voci responsabile de ceea ce ESTE, ceea ce CREDE, si ceea ce FACE un om : vocea instinctului, vocea conditionarii si vocea intelectului.

In acest articol vorbesc despre vocea conditionarii si influenta pe care o are asupra noastra!

Inca din copilarie, suntem conditionati mental de catre parinti, profesori, media. Primele modele pe care le urmam sunt reprezentate de parintii nostri. De la ei preluam valori, credinte, comportamente. In cadrul familiei invatam ce trebuie si ce NU trebuie sa facem, cum sa ne comportam, ce alegeri sa facem si tot asa… Cand ajungem la scoala, intalnim alte modele, profesorii nostri. Tot acum, este momentul cand se stabilesc primele relatii, ne facem primii prieteni.

Media este cel de-al treilea factor ce ne conditioneaza, prin intermediul emisiunilor TV, al filmelor si al publicitatii.

Famile, educatie, media… in fiecare zi ni se repeta anumite idei, valori, credinte. Suntem influentati de toate acestea pana cand ajungem sa ni le insusim. O parte din ele vor avea un efect pozitiv asupra vietii noastre, protejandu-ne de anumite probleme, dar o mare parte din toate acestea vor bloca dezvoltarea noastra personala. Conditionarea sociala influenteaza imaginea pe care o avem despre noi insine. Cuvintele pe care le folosesc ceilati, atunci cand vorbesc despre noi, au un impact major asupra identitatii noastre. Pe langa imaginea de sine, conditionarea sociala influenteaza si credintele noastre. Toate aceste credinte preluate de la ceilalti ne limiteaza viata.

Exista si un alt tip de credinte: cele pe care le construim noi pe baza experientelor pe care le-am avut. De cele mai multe ori, oamenii tind sa generalizeze o singura experienta. Ex: ,, Daca pana acum nu am reusit sa stabilesc o relatie inseamna ca nu voi reusi niciodata”. Si astfel, ne autoconditionam , ne formam tot felul de obstacole mentale.

Atentie, imaginea de sine, credintele si valorile noastre NE DETERMINA ACTIUNILE si VIATA!

Important este sa ne evaluam din cand in cand credintele si sa  le pastram pe acelea care ne ajuta sa evoluam, sa ne dezvoltam.

Am citit de curand o metafora care demonstreaza cum functioneaza  aceasta voce a conditionarii: ,, Ati observat vreodata cum sunt legati elefantii de circ, cu un lant usor, de un piron infipt in pamant?

Un elefant tanar ar smulge cu usurinta pironul sau ar rupe lantul, dar elefantii maturi nu incearca sa fuga. De ce oare?

Cand sunt mici, puii de elefant sunt legati cateva ore, in fiecare zi, cu un lant solid, infasurat in jurul unui picior si cu celalalt capat legat de un bloc mare de beton.

Oricat ar trage si s-ar smuci, oricat ar scanci si ar urla, nu se pot elibera. Pe masura ce cresc, invata ca, oricat de mult ar incerca, este imposibil sa se elibereze din lant. In cele din urma renunta. Au fost conditionati mental sa creada ca, atunci cand un lant este infasurat in jurul piciorului lor si legat, este imposibil sa fuga, oricat de slab ar fi lantul sau oricum ar fi ancorat. Daca li se ataseaza un lant, nu mai au scapare.”

Oare nu asta se intampla si cu noi, inca de cand ne nastem?

Curs Inteligenta Emotionala

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Produse evoMAG.ro
  • Produse evoMAG.ro
  • Produse evoMAG.ro
  • 2performant.com