• Elefant.ro

Despre limbajul paraverbal…

Limbajul paraverbal  este o forma vocala a limbajului nonverbal. El este reprezentat de intonatie, ritmicitate, accentuari, viteza, claritate si volum.

Vocea ne ofera foarte multe informatii referitoare la starea fizica sau psihica a celui care vorbeste. De exemplu, putem afla informatii referitoare la varsta, ne putem da seama daca persoana este calma sau nervoasa, grabita sau rabdatoare.

Ce ton folosim?

Nu se poate spune ca exista un ton corect pe care trebuie sa-l folosesti in comunicarea cu ceilalti. Interlocutorul te va intelege mai bine atunci cand folosesti un ton apropiat de tonul lui. De cele mai multe ori, modul in care rostim anumite cuvinte este mai important decat ceea ce spunem. Prin tonul pe care il folosim putem da diverse semnificatii cuvintelor si putem starni reactii diferite. Ex: ,,ce bine ca te-am intalnit’’(spus cu ironie cuiva’’), ,, ce bine ca te-am intalnit’’ (rostit cu bucurie cuiva’’) .

Cum pronuntam cuvintele?

Pronunta clar cuvintele! Vorbind clar, il ajuti pe ascultator sa inteleaga mesajul tau mai bine si ii demonstrezi ca esti sigur pe subiectul despre care discuti. Daca te balbai sau nu pronunti corect cuvintele, risti sa pierzi atentia auditoriului.

Cat de repede vorbim?

O viteza foarte mare de vorbire sau una mica poate crea participantilor dificultati de  intelegere. Viteza de vorbire este diferita in functie de importanta mesajului pe care il transmiti. Ideile foarte importante sunt transmise cu o viteza mai mica, pentru ca publicul sa inteleaga exact ce spui si sa retina ideea.

Cand facem pauza?

Pauza ofera publicului ocazia sa preia ideile noastre. Ne folosim de pauze scurte atunci cand trebuie, pentru a oferi participantilor posibilitatea de a-si expune propriile opinii , pareri si exemple. In cazul unor pauze foarte lungi ii putem determina pe participanti sa-si piarda atentia.

Limbajul paraverbal este considerat si o componenta a inteligentei emotionale, fiind un puternic instrument de influentare a celorlalti.

Fii atent la CUM spui cuvintele! Prin tonul vocii, ii putem convinge sau nu pe ascultatorii nostri.

Tonul face muzica!

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Produse evoMAG.ro
  • Produse evoMAG.ro
  • Produse evoMAG.ro
  • 2performant.com