• Elefant.ro

Despre oameni si mastile de sticla

Asteptam de ceva vreme un autobuz  intr-o statie din centrul orasului. La un moment dat, mi-am aruncat privirea catre partea cealalta a strazii si am ramas socata in fata a ceea ce vazusem. O femeie murdara si dezbracata statea intinsa pe treptele unei cladiri. Trecatorii paseau pur si simplu nepasatori, de parca nici nu observau ce se afla chiar sub privirile lor. Cei care o priveau se multumeau sa faca tot felul de presupozitii despre starea ei. Unii credeau ca a consumat alcool sau poate sufera de schizofrenie, iar altii spuneau ca a fost victima unui viol! Dar nimeni NU ACTIONA!

Dupa cateva minute, un om se opreste si suna la salvare, solicitand ajutor. Surprinzator este ca, dupa acest gest, si alti trecatori s-au oferit s-o ajute pe femeia aceea.  A fost suficient ca o singura persoana sa se opreasca si sa acorde atentie femeii, pentru ca si ceilalti sa fie scosi din ,, transa lor urbana”.

Pentru a ne proteja de tumultul orasului, tindem sa jucam rolul unor oameni orbi si surzi. Astfel, ajungem in situatia de a nu-i mai vedea sau auzi pe ceilalti si,cu atat mai putin, de a le observa nevoile.

Este imposibil ca empatia sa apara in lipsa atentiei. Daniel Goleman spune ca ,, simpla atentie ne permite sa construim o legatura emotionala”.

Prioritatile si valorile noastre reprezinta doi factori importanti ce pot directiona aceasta atentie. Exista oameni care se opresc sa ajute un strain ranit si oameni care merg mai departe, ignorandu-l.

Faptul ca acel om a observat femeia cazuta pe scari, a inteles-o  si i-a venit in ajutor, demonstreaza ca a fost cuprins de empatie!

Dar ce s-a intamplat in mintea celorlalti oameni care i s-au alaturat?

Sociologii spun ca, atunci cand cineva asista la un act de bunatate, de obicei, se trezeste si in el impulsul de a face unul. Chiar si ascultarea unei povesti  despre oameni ce savarsesc fapte bune poate avea acelasi impact emotional ca vederea faptei respective.

Aceasta intamplare mi-a oferit un bun exemplu de ,,deconectare sociala” . Pe langa acea femeie au trecut zeci de oameni si doar unul s-a oprit s-o ajute.  Ne lasam cufundati in propriile probleme, ramanem indiferenti la ceea ce se petrece in jurul nostru si, de multe ori, ii tratam pe ceilalti ca pe niste obiecte. Am renuntat din ce in ce mai mult sa observam  sentimentele si nevoile altor oameni  si sa reactionam empatic.

Octavian Paler afirma, intr-una dintre cartile sale, ca fiecare dintre noi isi vede de viata sa sub o masca de sticla.

,, Intr-o zi, in mijlocul pietei, am facut aceasta experienta. Era duminica dimineata si toata lumea se plimba. Deodata, m-am oprit si am inceput sa tip. Nimeni nu s-a apropiat de mine sa intrebe ce vreau. Trecatorii au iutit pasii si in cateva clipe in jurul meu era gol.”

Tu ce alegi? Vei renunta la masca de sticla sau vei continua sa iutesti pasii?


Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Produse evoMAG.ro
  • Produse evoMAG.ro
  • Produse evoMAG.ro
  • 2performant.com