• Elefant.ro

Familiarul- cel mai puternic instinct

Astazi, sotul meu mi-a propus sa mergem catre casa pe un alt drum. Am refuzat imediat, spunand ca eu sunt obisnuita sa merg pe drumul cel vechi. A zambit, zicand: ,,Of, familiarul asta”.

Replica lui m-a dus cu gandul la Virginia Satir, care era de parere ca cel mai puternic instinct al fiintei umane nu este dorinta de a supravietui. Cel mai puternic instinct este sa ne mentinem in limitele a ceea ce ne este familiar.Intr-adevar, oamenii fac asta tot timpul. Se tem de schimbare, de tot ceea ce inseamna NECUNOSCUT. Ramanem in relatii de cuplu disfunctionale, refuzam sa ne mutam intr-un alt oras, pastram acelasi loc de munca (chiar daca suntem nemultumiti) ,mentinem aceeasi stare fizica sau psihica doar pentru ca asa ne-am obisnuit… Si, cand suntem pusi in fata schimbarii, in loc sa adoptam un nou tip de comportament, noi ne incapatanam sa-l pastram pe cel vechi.

Exista situatii in care oamenii chiar ajung sa se sinucida pentru a evita schimbarea. Se intampla toate acestea pentru ca preferam sa ramanem captivi ai unui anumit model de viata.

Trebuie sa fim capabili sa spargem tiparele si sa privim viata dintr-o perspectiva noua. Schimbarea nu este un monstru intunecat ce trebuie evitat! Ea poate reprezenta o oportunitate, un mod de a parcurge noi experiente de viata. Pentru a ne obisnui, am putea face zilnic mici schimbari in vietile noastre.

Poate, sa ne intoarcem spre casa pe un alt drum …

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Produse evoMAG.ro
  • Produse evoMAG.ro
  • Produse evoMAG.ro
  • 2performant.com